Algemene informatie over de labradoodle vacht.
(Australian) Labradoodles hebben geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Nagenoeg niet omdat honden zoals een labradoodle met een doorgroeiende vacht minder haren verliezen dan andere honden, omdat hun haar langer in de groeifase zit. Een Australian Labradoodle wordt vaker hypoallergeen genoemd omdat ze ook wat minder huidschilfers verliezen en daarom minder allergeen dan andere honden verspreiden. Hypo = minder. Het allergeen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zit in het speeksel van de hond. De hond brengt het allergeen over op zijn vacht en huid door te likken. Zo komt het met de huidschilfers weer in de omgeving terecht. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Dit gaat het hele leven door. Labradoodles zijn er in 2 verschillende vachten. De wolvacht en de fleecevacht. Deze laatste is weer onder te verdelen in Wave-fleece en Curly-fleece of een combinatie.
Beide vachten kennen geen ruiperiode, maar net zoals mensen verliezen de honden toch altijd wat haar. Bij een Labradoodle blijven deze haren als het ware een beetje vast in de andere haren van de vacht zitten. Mede daarom dient de vacht goed onderhouden te worden, anders kunnen er behoorlijk wat klitten ontstaan. Borstelen en trimmen zijn dan ook zaken die zeker niet onderschat moeten worden. Met betrekking tot kleur zijn er heel veel verschillende kleuren of kleurcombinaties. Deze keur kan in de loop der jaren ook nog gaan veranderen niets voor niets worden Labradoodles met regelmaat toverballen genoemd.
Fleecevacht
Een fleecevacht voelt licht, zacht en zelf een beetje luchtig aan.
Als er als het ware golven in de vacht te zien zijn, spreekt men van een Wave-fleece vacht. Zitten er wat meer (open) krullen in dan spreekt men van een Curly-fleece vacht. Sommige doodle hebben een Wave-fleece vacht in zijn algemeenheid maar op bepaalde plekjes ook een Curly fleece vacht meestal bij de hals of bij de staart aanzet.
Wolvacht
De wolvacht is duidelijk veel dikker dan de fleecevacht. Vergelijk het maar een beetje met de vacht van een schaap of de hele dikke krullenvacht van een poedel. Deze vacht vergt vraagt vaak meer onderhoud.
Vachtwissel
De vacht van de pup gaat veranderen als hij volwassen wordt. Deze verandering noemt men de vachtwissel. De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is dan zeker heel belangrijk om regelmatig goed te borstelen om dit te voorkomen. Het advies is om dan de vacht iets korter te houden.
De vachtwissel begint tussen de 6-8 maanden en kan gemiddeld duren tot zeker de 15e maand.
Structuur van de vacht
Iedere doodle met zijn kleur en bijbehorende vacht is uniek. Soms is een vacht enorm zacht of glanzend terwijl een andere vacht stug en er een beetje dof kan uit ziet. Invloeden van binnen en van buitenaf kunnen de gesteldheid van een vacht beïnvloeden maar die ene structuur kan ook de "normale vacht" van uw Doodle zijn. U kunt dan allerlei behandelingen en producten gaan inzetten maar wellicht toch nog niet het resultaat te zien krijgen wat u wenst.
Andere factoren waarmee reken gehouden dient te worden.
Gaat uw Doodle lekker spelen en ravotten met andere honden, lekker rollen in het gras of zwemmen dan dient men er rekening mee te houden dat dit factoren zijn die de vacht mogelijk sneller kan laten klitten. Een extra borstel beurtje is dan zeker aan te raden.
Bij het dragen van tuigje of halsband kan er wrijving plaatsvinden daar waar het tuigje of halsband contact heeft met de vacht. Denk hieraan tijdens de borstelbeurt om deze plekken zeker te controleren op klitten en goed uit te borstelen.
Het wassen van de vacht
Mijn advies is om de Australian Labradoodle niet te vaak te wassen. Als het aankomt op hoe vaak je jouw Doodle moet wassen, ga dan altijd uit van “less=more”.
- Was niet meer dan noodzakelijk om de vetlaag van de huid intact te laten ofwel de mogelijkheid tot herstel te geven na een wasbeurt.
- Indien je regelmatig jouw Doodle wilt wassen probeer dit te beperken tot ongeveer eens per 8/10 weken.
- Borstel jouw Doodle eerst helemaal uit voordat je hem gaat wassen. Klitten in de vacht worden door een wasbeurt alleen maar compacter en kunnen zelfs vervilten. Dat is uiteraard vervelend bij de borstelbeurt na het wassen.
- Shampoo goed uitspoelen is heel belangrijk! Blijven er resten in de vacht zitten dan zou dit jeuk kunnen veroorzaken. Gebruik je een crème na de shampoo dan is het niet erg als deze iets minder uitgespoeld is geworden. Als hier nl. iets van blijft zitten zal het de vacht extra verzorgen en langer zacht (beter doorkambaar) houden.
- Blaas je Doodle droog na het wassen met de waterblazer/Booster. Klitten kunnen namelijk makkelijker ontstaan als een Doodle vacht zo aan de lucht droogt.
Te vaak wassen kan ook leiden tot irritaties van de huid, jeuk en droogheid. Mocht het echt niet anders kunnen, bijvoorbeeld ook omdat de hond enorm vies is, was hem dan alleen met een speciale hondenshampoo. Af en toe even afspoelen met gewoon water en wekelijks even uitblazen is vaak ook al genoeg om stof en kleine viezigheid uit de vacht te krijgen.
Leuk feitje: Wist je dat honden zich vroeger in de modder rolden voordat ze met hun roedel op jacht gingen? Ze deden dit als tactiek om hun eigen geur te maskeren, waardoor ze hun potentiële prooi ongemerkt konden besluipen. Zo slim! Hoewel honden nu veel tammer zijn, blijft het instinct af en toe naar boven komen, en dan zit er niets anders op dan ze hun gang te laten gaan.
Contact
Suzanne Vollema-Gordijn
[email protected]
Whatsapp 06-29389817
Blokbrekersstraat 6, 6325 CT Berg en Terblijt