Materiaal vachtverzorging

Een goede verzorging van de vacht van uw Doodle is erg belangrijk.
Onderstaand een overzicht van handige materialen en tips die u kunnen helpen om de vacht van uw labradoodle goed zelf te verzorgen.  Doodledoe heeft een aantal vachtverzorging producten op voorraad. Zo niet, dan kunnen deze (meestal) besteld worden.
U kunt mij hiervoor het beste een berichtje sturen.


De Borstel:
De activet borstel is voor de labradoodle vacht een zeer goede borstel. Aangezien een labradoodle regelmatig geborsteld dient te worden, is een goede borstel een must. ActiVet borstels hebben een flexibele borstelkop en zijn dubbelzijdig te gebruiken.
Met de ActiVet borstel kunt u zonder druk uit te oefenen en met gelijkmatige bewegingen de vacht borstelen. Dit komt ten goede van de belasting van uw eigen spieren en gewrichten. Omdat u veel soepeler door de vacht gaat dan met een gewone borstel, wordt de huid van uw huisdier ontzien, en blijft de vacht in topconditie. Daarbij is het is belangrijk om altijd met de haargroei mee te borstelen.
Dit om het maximale resultaat te bereiken en om het gebruiksvriendelijke van de borstels optimaal te benutten.
Gebruik vóór de 5 maanden een normale mensenborstel/kam, dit om uw pup op een zachte manier te laten wennen aan het borstelen. Borstel wel elke week even een paar minuutjes om te wennen.
Gebruik de Activet borstel pas vanaf de 5 maanden en dan maximaal 2 keer in de week (liever 1 keer in de week). Alleen in de vachtwissel periode is het raadzaam om tijdelijk wat vaker te borstelen. Bij teveel borstelen met de scherpe pinnentjes van de stevige Activet borstel (elke dag, om de dag) kunt u de haarzakjes irriteren/beschadigen waardoor er minder voedingsstoffen naar de haren kunnen en de vacht zo dof, dunner en droog wordt. activet borstel is er in verschillende gradaties. De groene borstel (Univ. Pro Zacht) is bedoeld voor een zachte vacht. (fleece) De paarse borstel (Univ. Pro Hard) is een all round borstel bedoeld voor een dikkere stugge vacht. (curly/wol) De rode borstel (Mat Zapper) is specifiek bedoeld voor grotere klitten uit een vacht te halen.

Voor optimaal resultaten:

1. borstel laag voor laag (vanaf de huid).

2. borstel met een lichte hand, zonder druk uit te oefenen.

3. beweeg de borstel zoveel mogelijk in de richting van van de handgreep (verticaal).

4. voer met een rechte pols gelijkmatige, zachte streken met de borstel uit. Aai beweging.

5. Bij grote klitten/vervilting: borstel laag voor laag (vanaf de huid), en rustig door de vacht. 
6. Ga niet hakkend borstelen, maar laat het een vloeiende beweging zijn

De kam
Een kam het liefst met roterende puntjes gebruik je na het borstelen om jouw borstelbeurt te controleren.
Je gaat met deze kam nogmaals door de vacht.
Blijft de kam ergens hangen, dan zit er nog een klit in de vacht. Dan is het noodzaak om deze alsnog eruit te borstelen.

Bij eventuele klitten kunt u
Een Tangle Repair Spray (ontklit spray) gebruiken.
Dit is een fijne spray met een verzorgende werking die direct aangebracht mag worden.

Na het borstelen kunt u de vacht nog eens extra verzorgen met Jean Peau Kristal olie.

Diverse (verzorgings) producten zijn in de salon verkrijgbaar.Waterblazer/Booster
Het advies is om uw Doodle meerdere keren per week droog uit te blazen.  Dit draagt bij aan minder klitten en een gezondere vacht. Ook na een borstelbeurt kunnen nog kleine loszittende haartjes uit de vacht worden geblazen. Door de waterblazer vanaf een verre afstand op de vacht te blazen wordt de vacht open geblazen. De huid is dan zichtbaar. Zo kan de vacht/huid gecontroleerd worden op teken, wondjes etc.

Klitten kunnen ontstaan als een vacht aan de lucht droogt! Met een waterblazer/Booster kunt u de vacht ook na een wasbeurt of een regenbui droogblazen. 
Een waterblazer is bij diverse speciaalzaken of webshops te verkrijgen. Let erop bij aanschaf dat u uit verschillende temperaturen en blaasstanden kunt selecteren.

Tips:
Het mondstuk van de waterblazer zo dicht mogelijk op de huid houden en van boven naar beneden blazen.

Is de vacht bijna droog dan blazen vanaf een grote afstand om de vacht open te blazen.

Bij het kopje heel voorzichtig blazen, op de laagste stand, of gewoon niet blazen en zo laten drogen. Dat laatste gebeurd nog weleens omdat niet alle Doodles het prettig vinden om op of rond het kopje blaaskracht te voelen. Bovendien kan de blaaskracht oren/ogen beschadigen.

Leer een pup al op spelende wijs kennis te maken met de waterblazer. Zet hem gewoon al eens aan bv in de huiskamer. Maak er een spelletje van door brokjes/koekjes weg te blazen. 
Blaas al eens heel rustig op een afstand richting de pup. Maak dat moment steeds iets langer maak de afstand steeds iets kleiner. Beloon de pup bij goed gedrag. 


De matt splitter
Met deze handige kleine tool kun je een klit (knoop in de vacht) in een paar delen splitten. Daarna is deze weer makkelijker uit te borstelen. 

Contact

Suzanne Vollema-Gordijn

[email protected]
Whatsapp 06-29389817

Blokbrekersstraat 6, 6325 CT Berg en Terblijt